Warenwetbesluit

In Nederland zijn ongelofelijk veel wetten en regels opgenomen in het wetboek. Dit allemaal om alles zo netjes en veilig mogelijk te laten verlopen. Het warenwetbesluit is eigenlijk gewoon een uitvoeringsbesluit van de warenwet. De warenwet is een wet waarin de regels voor de Nederlandse voedselveiligheid zijn vastgelegd. Wel een belangrijke wet dus, want voedsel is onze brandstof. In de wet staat dat een product onze veiligheid niet in gevaar mag brengen. Er moet dus heel nauwkeurig en volgens veel regels met voedsel gewerkt worden. Dit is belangrijk, zodat wij als klanten voedsel veilig kunnen consumeren. De warenwetbesluit bevat al die regels waar je als bedrijf aan moet voldoen. Met een handige online tool ben je zo in compliance en weet je alles over de geldende wetten en regels. 

Wat houdt het warenwetbesluit in?

Het warenwetbesluit is een onderdeel van de warenwet. In het besluit staan uitvoeringsbesluiten van de warenwet. Hier staat in aan welke regels een bedrijf moet voldoen als de categorie van toepassing is op het bedrijf. De belangrijkste categorie is toch wel die over eten en drinken. Er zijn verschillende warenwetbesluiten waarin regels zijn opgenomen over voedselveiligheid. Zoals het warenwetbesluit over:

  • Cacao en chocolade
  • Hygiëne en levensmiddelen
  • Meel en brood
  • Zuivel

Deze besluiten bevatten regels over dus bijvoorbeeld, chocolade, zuivel en hygiëne. Er staat in hoe er omgegaan moet worden met de producten en hoe er mee gewerkt moet worden. Er zijn richtlijnen opgesteld wat betreft hygiëne en hier moeten werknemers zich aan houden. Dit is belangrijk zodat het voedsel zo veilig mogelijk bereid wordt.

Warenwet en voedselveiligheid

De warenwetbesluit bestaat dus voor een groot deel uit regels voor de voedselveiligheid wet. De warenwet die wij vandaag de dag nog steeds gebruiken stamt al uit 1935. Het is een wet die uit meerdere besluiten en regelingen bestaat. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van alle wijzigingen in de wetten die regelmatig worden doorgevoerd. Een online tool kan hierbij helpen en brengt je op de hoogte van alle wetten die gelden. 

Als bedrijf in compliance zijn met de wet 

Het is voor bedrijven zeer belangrijk om te voldoen aan de geldende wetten en regels voor hun sector. Voor iedereen zijn veiligheid is het belangrijk dat bedrijven zich houden aan de wet. Het warenwetbesluit is zeker een van de belangrijkste, deze gaat voornamelijk over de voedselveiligheid. En dit zorgt ervoor dat wij allemaal voedsel kunnen eten in Nederland zonder er ziek van te worden. Heeft je bedrijf ook maar iets te maken met voedselveiligheid, dan is het essentieel dat je als bedrijf voldoet aan een of meer van de geldende regels in het warenwetbesluit. Een online tool kan helpen met het in compliance zijn met de wet. Hier kun je alle kennis die je nodig hebt over de voor jouw bedrijf geldende wetten en regels vinden. Het is een fijne databank die je alles vertelt wat je moet weten. In de online tool kun je ook handig aantonen dat je in compliant bent op het gebied van het warenwetbesluit. Wel zo makkelijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *