Tips bij het opstellen van uw algemene voorwaarden

Voorwaarden

Voorwaarden

Tips om zelf algemene voorwaarden op te stellen

Het opstellen van algemene voorwaarden voor uw onderneming  is een flinke klus. Vooral als u er zelf eigenlijk niet zoveel verstand van hebt. Veel mensen besluiten eens een kijkje te nemen bij de voorwaarden van andere ondernemingen, maar het klakkeloos kopiëren van deze voorwaarden is geen goed idee. Er zijn namelijk een aantal zaken waar u rekening mee dient te houden, die niet zomaar voor iedere onderneming van toepassing zijn. Daarnaast zijn sterke goede voorwaarden van sterk belang voor uw onderneming, zodat u goed beschermd bent tegen risico’s van buitenaf. In deze blog hebben we enkele tips voor u op een rijtje gezet, waarmee u een goed begin maakt bij het opstellen van uw algemene voorwaarden. 

Houd rekening met het Nederlands recht 

De meest gemaakte fout bij het opstellen van de voorwaarden is dat er te weinig tot geen rekening gehouden wordt met de Nederlandse Grondwet. Dat terwijl de algemene voorwaarden er juist voor zijn om je wettelijk te beschermen. Om u goed in te dekken, raden wij daarom aan om eerst te kijken naar het Nederlands recht en ervoor te zorgen dat uw algemene voorwaarden niet in strijd zijn met de Nederlandse bepalingen. Daarnaast zijn er enkele bepalingen die niet opgenomen mogen worden in uw voorwaarden, omdat ze worden gezien als onredelijk. Hebt u toch een van deze bepalingen in uw voorwaarden staan? Dan kan de klant de voorwaarden laten vernietigen. 

Laat je voorwaarden op elkaar aansluiten 

Als tweede tip raden we aan om uw voorwaarden goed op elkaar te laten aansluiten. Het komt weleens voor dat de ene bepaling, de andere bepaling nietig verklaart of tegenspreekt. Dat zorgt voor verwarring bij de klant en hierdoor zijn uw voorwaarden niet waterdicht. Dit kan leiden tot juridische conflicten en in het ergste geval, een verlies in de rechtbank. Lees uw voorwaarden dus meerdere malen door en laat ze nakijken, zodat ze goed op elkaar aansluiten. Zorg er daarnaast voor dat uw voorwaarden up-to-date zijn en blijven. De bepalingen in het Nederlands recht worden voortdurend aangepast, wat betekent dat uw voorwaarden soms niet meer in lijn zijn met de juridische bepalingen. 

Kom je er niet uit? Zoek hulp 

Het uitzoeken van uw voorwaarden is een flinke klus. Daarom is het aan te raden om uw voorwaarden op te laten stellen en/of te laten controleren door een professional. De voorwaarden zijn een van de belangrijkste onderdelen van uw onderneming en kunnen u beschermen wanneer u deze het hardst nodig hebt. Ook als u al algemene voorwaarden heeft opgesteld, kunt u deze laten controleren om te beoordelen of alle belangrijke onderdelen erin verwerkt zijn. Hebt u hier hulp bij nodig? Neem dan eens een kijkje op deze website en neem contact op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *