Scheiden heeft zijn prijs, aan welke kosten moet je denken?

Een scheiding aanvragen kost (helaas) geld. Dat zijn dingen die je in gedachte moet houden wanneer je ervoor kiest om een echtscheidingsprocedure te starten. Een advocaat of mediator kan jou een inzicht geven welke kosten allemaal voor je rekening zullen komen. In dit artikel vind je al enkele kosten die zeker komen kijken bij een echtscheiding.

Gerechtelijke kosten

De kosten van een scheiden worden medebepaald door de gerechtelijke kosten. Procedures, advocaten, rechters: het zijn geen goedkope aangelegenheden. Je moet sowieso rekening houden met het griffierecht. Dit is een standaardbedrag van enkele honderd euro welke betaald moet worden om een rechtszaak te kunnen behandelen. Indien je het griffierecht niet betaald, zal een rechter niet de zaak niet bekijken bij een scheiding aanvragen. Soms is het mogelijk om bijzondere bijstand te ontvangen om de kosten van een scheiden te verlagen. Dan hoef je bijvoorbeeld niet het volledige bedrag aan griffierecht te betalen.

Andere kosten

Daarnaast vind je de kosten van een scheiden natuurlijk terug in het uurtarief dat je betaalt aan een advocaat of mediator. De verschillen tussen verschillende advocaten en mediatoren kunnen enorm verschillen, waardoor het goed is om dit meteen te bespreken tijdens een intakegesprek. Het is echter ook mogelijk om bij een scheiding aanvragen soms de kosten voor de advocaat of mediator vergoed te krijgen. Dit hangt onder andere af van je rechtsbijstandsverzekering of dat je misschien in aanmerking komt voor subsidie vanuit de Raad voor de Rechtsbijstand. Het is verstandig om een duidelijk beeld te hebben van de kosten die bij de procedure komen kijken. Zo voorkom je dure rekeningen achteraf die je misschien niet had verwacht. Over het algemeen dienen beide partijen hun eigen kosten te dragen, tenzij ze het extreem bont maken. Dan loop je het risico dat een partij voor alle kosten op moet draaien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *