Rijden met een scooter: voor- en nadelen op een rijtje

scooterongeval

Laten we er maar meteen geen doekjes om winden. Nederland is en blijft een fietsland bij uitstek. Ondanks alles zie je meer en meer scooters in het straatbeeld verschijnen. De opmars van deze motorische tweewielers groeit gestaag. Er zijn immers heel veel voordelen aan verbonden. Het grootste pijnpunt is wanneer je verkeersslachtoffer bent van een scooterongeluk. Wat zijn nu de voor- en nadelen van een scooter in een notendop?

 Wat is een scooter?

Een scooter staat synoniem met een motorfiets. Het grote verschil met andere motorfietsen is dat je de voeten naast elkaar plaatst tussen de zitplaats en het stuur. De meeste scooters hebben een veel lager zwaartepunt dan andere motorvervoermiddelen. Hierdoor is de wegligging van een scooter heel stabiel.

scooterongeval

 De voordelen van een scooter

De pro’s van een scooter even op een rijtje gezet:

  • Verplaatsingen gebeuren sneller: Als je je scooter gebruikt in een stad, word je reistijd aanzienlijk ingekort. De duurtijd om van plaats A naar B te verplaatsen beperk je 2 tot 3 keer of meer.
  • Probleemloos parkeren: Een scooter parkeer je probleemloos overal en vlakbij de bestemming waar je moet zijn.
  • Kosten zijn een stuk minder dan bij een auto: Een vrij goedkope WA verzekering, lage motorrijtuig belasting, nauwelijks onderhoudskosten en een laag verbruik (3 liter op 100 kilometer) maken dat de lasten duidelijk minder zijn dan dit het geval is bij een auto.

 De nadelen van een scooter

Er zijn ook enkele minpunten verbonden aan een scooter:

De bestuurder van een tweewieler zoals een scooter moet voortdurend verkeerssituaties op de juiste manier inschatten om een scooterongeluk te voorkomen. Een ongeluk loert vaak om de hoek waar je het niet helemaal verwacht. De grootste hinderpalen zijn vooral gladde natte wegen. Denk maar aan markeringen, verraderlijke olievlekken of tramrails die tijdens je route soms een ware nachtmerrie kunnen maken.

  • Afhankelijk van de weersomstandigheden

Het trotseren van regen en wind vormt vaak een struikelblok. Een waterdichte motorjas is aangewezen om de nodige bescherming te bieden in de veronderstelling dat je geen slachtoffer wordt van een heuse wolkbreuk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *