Een EVR of CIS-registratie? Dit moet u weten.

Stichting CIS (Centraal Informatie Systeem) is een stichting die zich bezighoudt met de registratie van verzekeringsgegevens. Dit betreft bijvoorbeeld gegevens van iemand die een rijontzegging heeft gehad of omdat er in de afgelopen jaren vaak schade is geclaimd. Bij het overtreden van de voorwaarden van een verzekeraar is de kans groot dat u een EVR-registratie (Extern Verwijzingsregister) krijgt. In dit geval staan uw persoonsgegevens in de databank van Stichting CIS. Verzekeringsmaatschappijen hebben vervolgens toegang tot deze databank om zo eventuele fraude of andere risico’s in de toekomst te voorkomen. In de restant van dit artikel wordt toegelicht wat de gevolgen zijn van een CIS-registratie en wat u kunt doen om deze registratie te laten verwijderen. 

Gevolgen van CIS registratie

De gevolgen van CIS registraties kunnen groot zijn. Een verzekeraar controleert namelijk altijd of de aanvrager geregistreerd staat bij Stichting CIS. Is dit het geval? Dan gaat de verzekeraar controleren hoe groot het risico is dat u vormt. De kans is groot dat u wordt geweigerd en geen verzekering kan afsluiten bij een reguliere verzekeringsmaatschappij. Daarnaast heeft de CIS-registratie ook invloed op uw huisgenoten aangezien de CIS-registratie wordt gekoppeld aan uw huisadres en naam. 

Het is overigens wel mogelijk om met een CIS-registratie een verzekering af te sluiten. Dit kan bij  Vereende Verzekering. Deze maatschappij wil bij bijzondere risico’s wel verzekeren. De voorwaarden van deze verzekeraar zijn daarentegen ongunstig en de premies van de opties zijn zeer hoog. 

Zo verwijdert u de CIS-registratie

Uiteraard is het niet vanzelfsprekend dat iedereen zomaar een CIS-registratie krijgt. Een verzekeringsmaatschappij moet bewijzen dat een verzekerde met verkeerde opzet heeft gehandeld. De beslissing tot een CIS-registratie is daarom voor particulieren erg lastig aan te vechten. Zelfstandig contact opnemen met stichting CIS is hierin niet mogelijk. Daarom is hulp vaak noodzakelijk, maar hoe werkt dat? 

Allereerst is het aan te raden om een verzekeringsadvocaat of een advocaat financieel recht in te schakelen. Ervaring leert dat juridische ondersteuning helpt om een CIS-registratie te laten verwijderen. Een advocaat kan adviseren, vertegenwoordigen in de contactmomenten met de verzekeraar en hij behartigt de belangen bij een eventuele juridische procedure. Wel willen we u waarschuwen dat het niet gemakkelijk is om een CIS-registratie te verwijderen. 

Mocht de CIS-registratie wel terecht zijn, dan worden uw gegevens maximaal 8 jaar bewaard. Incidenteel vervalt de registratie na 5 jaar. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *