Alimentatie wijzigen? Zo doe je dat!

Bij een echtscheiding komt veel kijken, vooral als je samen met jou ex-partner kinderen hebt. Zo moet je als ouders beide financieel bijdragen aan de kosten met betrekking tot de kinderen. Dit wordt vastgesteld in de alimentatie. De alimentatie wordt op basis van de draagkracht van de alimentatieverplichting berekend. Is jouw inkomen sterk veranderd nadat de alimentatie is vastgesteld ten tijde van de echtscheiding? Dan is het mogelijk om het bedrag van de alimentatie te veranderen. Wil je weten hoe je dit moet aanpakken? Lees dan snel verder. In dit artikel wordt uitgelegd hoe je de alimentatie kan wijzigen.

In welke situaties kun je de alimentatie wijzigen?

Ben jij recentelijk je baan kwijt geraakt of is jouw financiële situatie zodanig veranderd dat je overweegt om de alimentatie te wijzigen? Dan kan dit voor jou een optie zijn. Het is veel voorkomend dat de alimentatie niet hetzelfde blijft als aanvankelijk is vastgesteld. Zodra de financiële situatie dusdanig veranderd dat het invloed heeft op de draagkracht van de alimentatieplichtige kun je de alimentatie wijzigen. Er zijn een aantal geldige redenen die invloed hebben op de draagkracht van de alimentatie verplichte, waaronder:

  • Ontslag of werkloosheid
  • Hogere hypotheeklasten na een noodzakelijke verhuizing
  • Hogere reiskosten
  • Verandering van baan
  • Hertrouwen of samenwonen met een geregistreerd partnerschap
  • Pensionering of overlijden

Dit zijn een aantal voorbeelden van situaties die invloed kunnen hebben op de alimentatie voor zowel degene die alimentatie betaald als degene die alimentatie ontvangt. Ook kan het zijn dat na de scheiding blijkt dat de alimentatie is gebaseerd op verkeerde of incomplete gegevens. In dit geval kan je ook in aanmerking komen om je alimentatie te wijzigen. Samen met je ex-partner kun je afspraken maken over het nieuwe alimentatiebedrag en deze op papier zetten. Kom je er niet samen met je ex-partner uit en hebben jullie begeleiding nodig? In dat geval kan je de nieuwe alimentatie eisen opstellen met behulp van een advocaat en de rechter. In het geval dat een rechter wordt betrokken bij de alimentatie wijziging is het van belang dat er niks te verwijten valt. In een situatie waarbij de alimentatieplichtige zelf voor ontslag heeft gekozen of vrijwillig van baan is veranderd om zo een lagere alimentatie te betalen wordt dit niet geaccepteerd als een geldige redenen om de alimentatie te wijzigen. Een belangrijke wijziging met betrekking tot de alimentatieberekening is doorgevoerd in 2015. Als jouw alimentatie voor het laatst in 2015 is berekend kan dit een goede reden zijn om jou alimentatie te laten controleren. Vanaf 2015 is het kind gebonden budget een belangrijke rol gaan spelen en dit kan gevolgen hebben voor de alimentatie.

Hulp nodig bij een alimentatie wijzigen?

Heb jij een geldige reden om je alimentatie te wijzigen maar heb je begeleiding nodig om nieuwe alimentatie eisen op te stellen met je ex-partner? Dan ben je bij www.alimentatie-wijzigen.nl aan het juiste adres. Hier krijg je kundige begeleiding bij een alimentatie wijzigen en staat het belang van het kind centraal. Ook voor meer vragen of informatie over de alimentatie wijziging kun je terecht op deze website. Zij helpen je dan graag verder.

Lees meer…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *